Mozgásszervi betegségek

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinket sem kerülik el a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületet körülvevő szövetek a kisállatok esetében is degenerálódhatnak. A felnőtt kutyák és macskák akár 1/3-át is érintheti az ízületi gyulladás (arthritis) okozta problémák, mely kialakulhat túlsúly, megváltozott életminőség, és örökölt jegyek miatt egyaránt.

A degeneratív ízületi betegség (osteoarthritis) a porckopás és az ízületi gyulladás együttes tünete. Súlyos esetben porcleválás alakulhat ki, amely akár teljesen meggátolhatja az ízület mozgását. Amikor a porcsejtek megsérülnek, olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek gyulladást eredményeznek, fájdalmat és a porc további károsodását okozva. Amint a degeneráció folytatódik, az ízület instabillá válik. Ez akár súlyos mozgásszervi tüneteket okozhat.

A másodlagos degeneratív ízületi betegségnek sokféle oka lehet: trauma, az ízületek és a porc rendellenes kopása, vagy fejlődési rendellenesség, például csípő, váll, – vagy könyökízületi diszplázia. Mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos betegség jelentős fájdalommal jár.

Tünetek:

Ha kellőképp ismerjük kedvencünket, akkor a tünetek nagyon hamar felismerhetőek. A korábban jól ismert mozgásformák beszűkülnek, emellett fáradékonyság, bicegés, ugrások elkerülése figyelhető meg. Amennyiben ezekkel a tünetekkel találkozunk, ne tudjuk be a kutya/macska korának és súlyának a megváltozott mozgást és az aktivitás csökkenését. Járjunk utána a kiváltó oknak és keressünk megoldást a problémára.

Ahogy az embernél, úgy kedvenceinknél is kialakulhatnak hajlamosító tényezők. Az arthritis kialakulásához hozzájárulhat a kevés mozgás, a nem megfelelő táplálás és az ezzel kialakuló túlsúly. Mindemellett a ridegtartású szabadban tartott, az időjárás tényezőinek jobban kitett egyedek hajlamosabbak a betegségre.

A betegség kezelése:

Első lépésként a hajlamosító tényezők csökkentését, vagy teljes megszüntetését kell megoldania a gazdinak. A megelőzés nagyon fontos, hisz a túlsúly kialakulásának elkerülésével a megfelelő táplálással sok esetben megelőzhető a gyulladás kialakulása. A megfelelő, biztonságos mennyiségű, és minőségű testmozgás is nagyban segíti a gyógyulást, ellenben figyeljünk a mozgás intenzitására, mennyiségére, mert a túl sok mozgás további porckárosodást okozhat.

Az ízületi problémák által okozott egészségügyi károk sajnos visszafordíthatatlanok, de ha korai szakaszában felismerjük a betegséget, úgy nagyban segíthetünk kedvenceinknek és elkerülhetjük a gyógyszeres vagy a későbbiekben szükségessé váló műtéti beavatkozást, illetve nem utolsó sorban enyhíthetjük fájdalmukat.

A különböző táplálékkiegészítők mellet használjunk olyan külsőlegesen alkalmazandó ízület sprayt, melyekben megtalálhatóak a gyulladást mérséklő, porcképző vegyületeket, mint pl. az MSM, glükozamin, valamint Boswellin. Ezek a készítmények helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásúak és azonnali enyhülést nyújtanak kedvenceinknek, így nagyban javítják életminőségüket. Érdemes természetes összetevőkkel készült sprayt választani, amely gyorsan beszívódik.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Top