Vigyázat!!! Toklász!

Mi is az a toklász (vagy egérárpa) és miért jelenthet veszélyt a kutyákra nézve?

A toklász egynyári gyomnövény, ami hazánkban egyre elterjedtebb a kutyatulajdonosok legnagyobb bánatára. Tavasszal, amikor a növény még zöld és puha, egyes kutyák megrágcsálhatják, ami teljesen veszélytelen számukra. Viszont a nyári melegben, amikor a kalászok megsárgulnak, a toklász leválik a növényről, és mivel alakja lényegében egy dárdahegyre emlékeztet, könnyűszerrel bele tud fúródni a kutya tappancsába, szemébe, orrába, fogínyébe és egyéb helyekre. Ugyanez igaz rá, ha időben levágják ugyan, de nem gyűjtik egyből össze, hanem megvárják, hogy kiszáradjon. A kutya akár be is lélegezheti szaglászás közben, és le is nyelheti például legelészés vagy játék során. Ha egyszer befúródott, súlyos problémákat, fájdalmakat, extrém esetben az állat pusztulását is okozhatja, mivel nem bomlik le.

Hol kell számítanunk a toklász előfordulására?

Magyarország fűvel benőtt területein szinte bárhol, a belvárosi parkoktól, sétányoktól kezdve, a réteken és legelőkön át a nyílt mezőkön, füves síkságokon vezető kiránduló- és túraútvonalak mentén is.

Milyen tüneteket okozhat, ha toklász van a kutyusban?

Mancs: A talppárnák közötti bőrbe vagy az ujjak közé fúródhat be leginkább. A kutya sűrűn nyalogatja, rágcsálja mancsát, talpát, duzzanatot, sebet látunk rajta vagy sántít, érintésre fájdalmat mutat. Genitáliák: Ha feltűnően sokat nyalogatja, rágcsálja ezeket a tájakat, akkor érdemes gyanakodni. Orr: Szaglászás közben egy pillanat alatt beszippanthatja a kutyus. Ha folyamatos és nem áll le a tüsszögés, váladékozás, vérzés, az orr dörzsölése, mancsolása, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, mert akár egészen az agyáig feljuthat a toklász. Szem: Pirosság, könnyezés, váladékozás, duzzadt szemhéj is utalhat toklász okozta sérülésre. Továbbá, ha a kutya mancsával piszkálja a szemét, sűrűn pislog, hunyorog vagy nem tudja kinyitni a szemét, esetleg hozzádörgöli valamihez, például lábunkhoz, kanapéhoz, stb. Fül: Könnyedén bekerülhet a füljáratba, ahol beljebb vándorolva még a dobhártyát is felsértheti a növény. Legtöbbször nem is látjuk, ha belenézünk a fülbe, csak az utalhat rá, hogy a kutya gyakran rázza a fejét, oldalra billenti fejét a fájós fül irányába, vakarja fülét.

Előfordul, hogy csak azt vesszük észre, hogy a kutyával valami nincs rendben, rosszul érzi magát, de csak hosszas vizsgálódás után derül ki, hogy a toklász a ludas. Röntgen nem mutatja ki, ha pedig a bőrön ejtett seb már begyógyult, a duzzanat leapadt, olykor csak feltáró műtéttel lehet a nyomára bukkanni. A toklász mindaddig veszélyes a kutya egészségére nézve, amíg nem távolítják el testéből.

Hogyan előzzük meg, hogy toklász kerüljön a kutyánkba?

  • Ha kertesházban élünk időben vágjuk mindig a füvet, mielőtt a toklász kiszáradna. És azonnal gyűjtsük is össze.
  • Séta után alaposan nézzük át a kutyust tetőtől- talpig. Beleértve a száját, fogínyét is. És lehetőleg minél többször keféljük is át a bundáját.
  • Nyári hónapokban nyírassuk egészen rövidre a kutyánk szőrét, amennyiben olyan fajta. Különös tekintettel a tappancsokra.
  • Ha pedig hosszú szőrben tartjuk a kutyust, mert pl. kiállítási kutya, akkor speciális fülvédőt (fülsál) és kezeslábast ajánlott ráadni séta előtt.

Hogyan tudjuk eltávolítani a toklászt?

  • Ha időben észrevesszük, egyszerűen csippentsük a két ujjunk közé és húzzuk ki a szőrből.
  • Ha épp csak felületi karcolást, sérülést okozott a kutya bőrén, akkor vegyük ki, a helyét pedig alaposan fertőtlenítsük le speciális, kutyáknak szánt seb sprayvel. A következő 2-3 napban még ajánlott legalább reggel-este a helyét fertőtleníteni. Gondosan ügyeljünk rá, hogy a teljes növény darabot távolítsuk el! Ha csak egy pici darab is beletörik a bőrbe és benne marad, az gyulladást okozhat.
  • Ha már annyira befúródott, hogy épp csak a vége látszik ki, akkor célszerű orvos segítségét kérni az eltávolításhoz, nehogy beletörjön a sebbe a növény.
  • Ha felmerül a gyanú, hogy az orrába, szemébe, szájüregébe (pl. fogíny, nyelv), vagy a fülébe fúródott a toklász akkor forduljunk állatorvoshoz

Megjegyzés: Az írásban foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben azonnal forduljon állatorvoshoz!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Mozgásszervi betegségek

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinket sem kerülik el a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületet körülvevő

Top