Mancsápolás felsőfokon

Kedvenceink lábainak védelme elengedhetetlenül fontos szerepet játszik mindennapjaikban. Futásra, kaparásra is használják, mindemellett fontos érintkezési felület számukra. Környezetüket ezen felületen keresztül is érzékelik. A mancsok felülete segíti az állat hőháztartásának egyensúlyban tartását is. Ahhoz, hogy hatékonyan tölthesse be szerepét, gondos ápolást igényel.

A mancsok bőrfelülete nagyban különbözik a test további felületeit fedő bőrfelszíntől. Egyrészt teljes mértékben szőrtelen, mindemellett igen erős, vastag és rendkívül rugalmas. Ugyanakkor a talpon található természetes, apró gyűrődések könnyebben sérülnek. Ha a mancs párnái sérülnek, a repedésekben könnyedén megülnek baktériumok és ez gyulladáshoz vezethet. A gyulladt felület az állat számára fájdalmat okoz, ezért, nem szívesen terheli. Ez rendellenes mozgáshoz vezet, ami még inkább megnehezíti az egészséges mancsok és ízületek dolgát, mivel természetellenes igénybevételt kell elviselniük.

A kutya tappancsa nagyon érzékeny testrész, és kifejezetten sérülékennyé válik a nyári melegben. Néhány perc alatt akár súlyos égést is szenvedhet a kutya a homokban, vagy a betonon sétálva. Szintén szezonálisan előforduló probléma, hogy télen a sózott útburkolatok kimarják a tappancsokat. A kutyusok ugyanúgy meg csúszhatnak és eleshetnek a jégen, ahogy mi, és a helyenként éles, durva jég fájdalmas sérüléseket okozhat a mancson vagy egyéb testrészeken. Ezért, és a só, valamint a fagyási sérülések veszélye miatt is nagyon fontos, hogy amíg kint vagyunk, rendszeresen ellenőrizzük a mancsok állapotát. Mindezek felett a talpon fizikai behatásra, rovarcsípés hatására keletkezhetnek, sebek, hólyagok, melyek egyaránt ápolást igényelnek

A tünetek a következők lehetnek: sántikálás, folyton nyalja a lábát, a tappancsok elszíneződnek, a talpon seb van, hólyagok vagy bőrelváltozások keletkeznek a mancson.

Megelőzés és ápolás:

A megelőzés érdekében javasolt minden séta előtt bekenni a mancsokat gyógynövény tartalmú és vízálló összetételű mancsvédő krémmel. A séta végeztével otthon langyos vízzel alaposan tisztítsuk meg a mancsokat. Ezt követően kenjünk be újra a tappancsokat a mancsvédő krémmel, elősegítve ezzel regenerációjukat. Hosszúszőrű kedvenceink esetén érdemes krémezés előtt lerövidítenünk a párnák közé lógó szőrt, hogy az ápolást egyszerűbbé tegyük, így a jég és hómaradványok is kevésbé ragadnak bele a mancs körüli szőrbe. Segíthet, ha viszünk magunkkal a séta idejére is egy puha törölközőt, hogy azonnal meg tudjuk törölni a mancsokat, ha szükséges, például sérülés esetén. Válasszon tartósítószer-, mesterséges illatanyag- és színezőanyag-mentes terméket, hogy elkerülje az esetleges irritációt és ne terhelje kutyája bőrét felesleges mesterséges anyagokkal.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Top