A te kutyád is hajlamos fülgyulladásra?
– okok és megoldások –

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség, amivel a kutyatulajdonosok felkeresik az állatorvost Minden életkorban és minden fajtánál kialakulhat, azonban a lekonyuló, lógó fülű kutyáknál különösen magas a kockázata. Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel gyorsan és hatékonyan lehet gyógyítani, viszont elhanyagolva hallásromlást is okozhat.

Milyen tünetei lehetnek?

Szokatlan és gyakori fejrázás, ferdén tartott fej, viszketés a fültövön, kellemetlen szagú fülváladék, láz, fül belső része kipirult, gyulladt lehet, a kutyus fájdalmat jelez fülvakarásnál.

Milyen okok felelősek a fülgyulladásért kutyáknál?

A leggyakoribb okok közé tartoznak a következők: allergiák (pl. táplálékallergia), fülatkafertőzés (Otodectes cynotis), idegen tárgyak (pl. toklász -innen linkeljük a toklaszos blogcikket), keratinizációs zavarok (pl. pajzsmirigy-alulműködés azaz hipotireózis), gombás fertőzés, tumorok (pl. polipok), de akár bűzmirigy gyulladás is okozhatja. A gyulladás kialakulhat akár fürdőzést követően vagy, ha poros, szennyezett helyen való játék után elmarad a fültisztítás.

Hogyan kezelhető?

Súlyos esetben mindenképpen javasolt állatorvos felkeresése, de a helyi kezelés minden esetben hatásos.

A hagyományos szappan vagy fertőtlenítőszerek irritálhatják a fület, ezért ezek használata nem ajánlott. Az állatorvosok jellemzően klórhexidin tartalmú készítményeket írnak elő. Ezek nagyon hatékonyak és súlyos gyulladás esetén használatuk elkerülhetetlen a teljes gyógyulásig. Hosszútávú, tartós alkalmazásuk esetén azonban kiszáríthatják a fül nyálkahártyáját, illetve okozhatnak bőr- és nyálkahártya irritációt. Az általános tisztaság és egészség fenntartása érdekében, illetve enyhébb gyulladás kezelésére a természetes, gyógyhatású fültisztító folyadékokat érdemes előnyben részesíteni.

Mely hatóanyagok segítenek? A természetes kamilla- és édesgyökér kivonat csökkenti az irritációt, viszketést. Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát képes elpusztítani, ezen kívül kiváló gyulladáscsökkentő hatása is van. A természetes bórvíz fertőtlenítő hatása azonnali megoldást nyújt súlyosabb fertőzések esetén is. A Panthenol segít regenerálni a sérült hámréteget. Figyeljünk rá, hogy a termék ne tartalmazzon tartósítószert és színezőanyagot, mivel ezek irritálhatják a kutyus bőrét.

Hogyan előzhető meg a fülgyulladás?

Annak érdekében, hogy végleg búcsút inthessünk a hallójárati problémáknak, célszerű a megelőzésre helyezni a fókuszt. Fürdés után mindig töröljük szárazra a hallójáratokat is. Rendszeresen ellenőrizzük ezt a területet. Ha láthatóan felhalmozódik szennyeződés, azt speciális fültisztító folyadék segítségével távolítsuk el.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Mozgásszervi betegségek

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinket sem kerülik el a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületet körülvevő

Top