Élősködők okozta leggyakoribb betegségek

Az elmúlt évek enyhe teleinek köszönhetően évről-évre kullancs-fertőzöttebb Magyarország. Ráadásul ritkításukra vegyszeres írtást sem végeznek. Míg néhány éve még elég volt akkor befújni magunkat és kutyusunkat valamilyen távoltartó spray-vel, amikor erdőbe mentünk kirándulni, mostanában már a sima városi séta után is találhatunk kedvencünkben ilyen vérszívót. Így egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a védekezésre.

A másik komoly problémát a szúnyogok okozhatják, amik hordozhatják a szívférgességet. Míg a kullancsok által terjesztett lyme-kór és babéziózis jelei általában gyorsabban jelentkeznek – bár minden esetben kulcsfontosságú a korai felismerés és az orvosi kezelés megkezdése – a szívférgesség sajnos alattomosan „lappanghat” akár hónapokig is, mielőtt látható jelekkel megmutatkozik. Ezeken felül számos más olyan betegség van ,amit a paraziták, élősködők terjeszthetnek.

De nézzük át milyen jelekre legyünk figyelmesek a leggyakoribbaknál:

Lyme-kór: Hordozója a vörös-fekete színű Ixodes ricinus kullancsfajta. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek. Először általában a csípés helyén kialakuló gyűrű alakú kiütés jelzi, hogy a kórokozó bejutott a szervezetbe, később a közérzet leromlása, ízületi fájdalmak, szívkárosodás alakul ki. Kutyáknál sántítás, hullámzó láz, közérzet romlás figyelhető meg.

Babéziózis: A Babesia canis nevű egysejtű parazita okozza, melyet a Dermacentor reticulatus kullancsfajta juttat be a kutyák vérkeringésébe. A betegség lappangási ideje 1-2 hét is lehet, majd a kutya hirtelen súlyosan belázasodik (40 °C fölött), kedvetlen lesz, 1-2 napon belül a vizelete barnássá válik. Hányás hasmenés, idegrendszeri tünetetek is kialakulhatnak.

Szívférgesség: A szívférgesség a fertőzött szúnyog csípése által terjed, és egy fonálféreg faj, a Dirofilaria immitis okozza. A férgek lárva állapotból mintegy 7 hónap alatt fejlődnek ki, és akár 5-7 évig is élhetnek. A szívférgesség legnagyobb veszélye, hogy mire az első tünetek megjelennek, addigra a kutya már súlyos beteg. Akár több száz egyenként 10-40 cm hosszúságú féreg is élhet a tüdő ereiben és a szívben, amelyek ráadásul szaporodnak. Tünetei: légszomj, köhögés, bágyadtság, fáradékonyság, az állóképesség romlása, szívzörej, hasvízkór (a hastájékon felgyülemlett folyadékmennyiség miatt megnagyobbodott gyomor).

Minden esetben erősen ajánlott szűrővizsgálatot végeztetni mielőtt tablettás vagy cseppes készítményt alkalmazunk a kutyuson! Erről az állatorvos részletes és megfelelő tájékoztatást fog nyújtani.

Hogyan védekezzünk a kullancsok és szúnyogok ellen?

Jelenleg a piacon az alábbi megoldások közül választhatunk: tabletták; spot-on-ok (rácseppentő oldatok); nyakörvek; samponon; ultrahangos risztók; spray-k (vegyszeres és természetes alapanyagokkal).

Abban ma már minden szakember egyetért, hogy kombinált megoldások alkalmazása javasolt. Kétféle, de akár háromféle védekezési mód is javasolt egy időben. Azonban azt is ki kell hangsúlyozni, hogy ezzel mennyi kemikáliát juttatunk négylábú barátaink szervezetébe, amit a

májnak kell lebontania és a veséknek kiválasztania. Ha már bejutott az élő szervezetbe féreg, lárva, parazita, akkor mindenképpen szükség van valamilyen eszközre, készítményre, ami megöli. Ugyanakkor ezen a téren is a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vegyszeres megoldások szervezetre gyakorolt negatív hatásait, célszerű olyan kiegészítő megoldást választani, ami lehetőleg természetes alapú.

Érdekel a különböző kullancs elleni szerek és eszközök előnye-hátránya? Keresed a legtermészetesebb megoldást? Olvasd el ebben a témában készült bejegyzésünket.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Mozgásszervi betegségek

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinket sem kerülik el a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületet körülvevő

Top