A szem az egészség tükre

Számos gazdi akár havonta is az állatorvosnál köt ki kedvence szemgyulladása miatt. A szemproblémák azonban legtöbb esetben megelőzhetőek. Ha követitek a Facebook vagy Instagram oldalunkat, esetleg a weboldalon olvastátok már az írásainkat tudhatjátok, hogy mi a megelőzés elkötelezett hívei vagyunk. Hiszünk benne ugyanis, hogy hosszú távon mindenkinek az a legjobb – a kutyusoknak és a gazdiknak is – ha nem tesszük ki kedvenceinket diszkomfort érzetnek a betegség vagy a rendszeres orvoslátogatás miatt és nem kell kemikáliákat alkalmazni, hogy kikezeljük őket valamilyen nyavalyából.

Nézzük meg mi okozhatja a szemproblémákat és milyen természetes megoldás van ezekre.

Alapvetően a genetika és/vagy a helytelen táplálás is okozhatja a fokozott könnytermelést a kutyusoknál. Azonban a városban élő ebek esetében a poros környezet, a kutya-futtatók erősen szennyezett talaja is számos esetben okozhat nem csupán megnövekedett könnytermelést, hanem akár olyan szembetegségeket is, mint például a kötőhártya-gyulladás. Vannak egyes fajták, akiknek a szeme kifejezetten érzékeny erre a problémára. Emellett ott vannak azok a fajták, akiknek redős a bőre a szeme körül és a pofácskáján vagy a teste más területén. Nekik a por, a kosz a bőrredőkbe is be tud ülni és, ha nem tisztítjuk ki időben, akkor komoly gyulladást okozhat. Hosszú szőrű ebeknél pedig a szemükbe lógó szőrszálak okozhatnak erőteljesebb könnyezést, ami felmarhatja a bőrt a szem alatt és ki is sebesedhet, ha nem ápoljuk rendszeresen.

Éppen ezért javasoljuk a szem/szemkörnyék tisztító oldatok napi rendszerességű használatát, amelyekkel elkerülhetőek bizonyos betegségek, fertőzések, kellemetlenségek.

Célszerű a használatukat minden séta után megejteni, hogy a környezeti szennyeződések okozta problémákat el tudjuk kerülni.

Kedvenceinknek nem elsőre természetes, hogy a szemük körül matatunk. Ezért javasolt már egész kicsi korban hozzászoktatni őket ezekhez a mozdulatokhoz, akár az elején sima vizes vattakorong használatával. A természetes alapanyagokból, gondosan összeállított szem tisztító oldatok akkor sem csípnek, ha a szembe kerülnek. Ettől függetlenül ne cseppentsük közvetlenül a szembe. Az ezüstkolloid természetes antibakteriális hatása segít a gyengéd fertőtlenítésben. A bórsav szintén fertőzésgátló, valamint csökkenti az irritációt. A kamillát már nagymamáink is használták szemgyulladások kezelésére. És bár enyhe szárító hatással bírhat, ha glicerin is van egy termékben, az gondoskodik a megfelelő hidratációról. Az édesgyökér pedig ugyancsak kiváló gyulladáscsökkentő.

Azonban, ha a következőket tapasztalnátok, akkor mindenképpen látogassátok meg az állatorvost: irreálisan felfokozódott könnytermelés; sűrűbb fehéres, sárgás váladékozás; ha sokat dörzsöli a szemét; vagy, ha a szeme bevérzést mutat.

És ne feledjétek: a színes, feltűnően illatos termékek a gazdiknak, a vevőknek szólnak. A kutyusok jellemzően nem is szeretik ezeket. Ezért részesítsétek inkább előnyben a természetes összetevőkből álló készítményeket, ezzel tudjátok megóvni kedvencetek bőrének természetes védekezőképességét!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Cikkek:

Vigyázat, hőségriadó!

Mi emberek is nehezen viseljük ezt a kutyameleget, de négylábú barátainkra kifejezetten veszélyes lehet, ha

Mozgásszervi betegségek

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinket sem kerülik el a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületet körülvevő

Top